Enkelte rørleggere fraråder kundene å bruke Plumbo avløpsåpnere. Det de egentlig mener er at avløpsåpner i pulverform kan gjøre skade dersom bruksanvisning ikke følges nøye. De aller fleste rørleggere anbefaler flytende avløpsåpnere.

Plumbo har ni ulike flytende produkter for å åpne tette rør, eller for å hindre at rør går tett, og Plumbo flytende Heavy Gel er Norges mest kjøpte avløpsåpner.

Myten om at Plumbo skader rørene er avkreftet for flere år siden av bl.a. bransjeeksperten Ole Larmerud, mangeårig teknisk direktør i Bransjeforeningen for norske rørleggerbedrifter. Han forklarer i et intervju at dagens plastrør ikke blir skadet av Plumbo eller andre avløpsåpnere.

– Myten om at Plumbo skader rørene oppsto i en periode da man brukte myke ABS-rør med en spesiell gummiblanding som ikke tålte kjemikalier. Disse rørene tålte ikke noen avløpsåpnere, ikke engang sitronsyre. Men dagens plastrør har ingen problemer med Plumbo eller andre avløpsåpnere, sier Larmerud.

Noen rørleggere hevder også at Plumbo kan forsteine seg. Flytende avløpsåpnere som Plumbo og andre kan ikke forsteine seg, det er fysisk umulig.

Flytende Plumbo Heavy Gel avløpsåpner helles i avløpet på kjøkkenet
Plumbo avløpsåpner brukes ca. 80 000 ganger hver eneste uke for å åpne eller vedlikeholde norske plastrør.

Plumbo er best i test

KIWA Teknologisk Institutt på Kongsberg har utført fem ulike tester av avløpsåpnere de siste årene. I siste testen ble hele 23 ulike avløpsåpnere testet. Og konklusjonen også i denne var at ingen flytende avløpsåpnere på det skandinaviske markedet er mer effektiv enn Plumbo Heavy Gel. Gel-konsistensen er tyngre enn vann, noe som hindrer den i å tynnes ut før den når proppen.

– De flytende produktene fra Plumbo fungerer meget bra. Gel-produktet er veldig effektivt på avløp fra baderommet. I tillegg er Plumbo Håroppløser fantastisk god på å fjerne hår, balsam og typiske rester i husholdninger der noen har langt hår, eller dusjer hunder.

Dame som vasker håret og hår i et avløp.
Plumbo flytende avløpsåpner løser opp når hår blander seg med fett, såpe, balsam og hudrester og gir tette rør på badet.

Plumbo Heavy Gel fungerer også godt på hår, men Plumbo Håroppløser fungerer best, sier rørleggermester Christopher Skogstad Messiha i Sandvika Rørleggerbedrift.

Slik unngår du at rør går tett med forskjellige avløpsåpner

Plumbo har de siste årene utviklet flere flytende produkter som forebygger at rør går tette. Disse bryter ned alt organisk materiale, som fett, matrester, papir etc. som samler seg opp i rør og vannlås, før det går tett. 

Rørlegger og daglig leder hos Grønne VVS, Severin Poppe Midteide, kjent som SeverinSuveren på TikTok, fremhever viktigheten av miljøvennlige produkter:

– Siden dette er produkter som skal brukes jevnlig, er det viktig at de ikke inneholder noen miljøskadelige ingredienser, er helt ufarlige å bruke for kundene og er biologisk nedbrytbare, sier han. Midteide bruker sine kanaler til å vise hvordan disse biologiske produktene fungerer og hvordan de brukes.

Naturent Biologisk Avløpsrens flytende helles i vasken på kjøkkenet.
Naturent flytende Biologisk Avløpsrens hindrer at rør går tett, fjerner vond lukt fra sluk og avløp og er biologisk nedbrytbar.

Naturent™ Biologisk Avløpsrens gel fra Plumbo inneholder biologiske ingredienser av naturlig opprinnelse. Aktivstoffene er tre ulike enzymer, og «gode bakterier». Disse fjerner vond lukt, og bryter ned fett, såpe, matrester, tannkrem og alt annet organisk avfall. Den kan brukes i alle sluk og avløp – også alle typer av toaletter, og bryter ned ekskrementer, toalettpapir og annen cellulose. Dette er ikke-etsende produkter som er like skånsomme for både brukeren, avløpet og miljøet.

Ved å bruke de flytende Plumbo-produktene, kan man både åpne tette rør og unngå at rørene går tett. Da trenger du ikke å bekymre deg for skade på plastrør eller at noe forsteiner seg i rørene – garantert.

Her kan du lese mer om de ulike Plumbo produktene.

Hvor og hva er problemet?

Vi anbefaler