Plumbo skader ikke plastrør

Myten om at Plumbo skader plastrør er falsk og fullstendig feilaktig.
Dette er den éntydige konklusjonen etter at vi har snakket med Norges ledende leverandører av avløpsrør i plast. Ingen av dem hadde opplevd skader forårsaket av Plumbo.

Myten om at Plumbo pulver skader plastrør lever i beste velgående i rørleggerbransjen, selv om folkene hos Plumbo i mange år har jobbet for å komme den til livs.

Vi synes det var på høy tid å få myten bekreftet eller avkreftet; en gang for alle. Derfor tok vi kontakt med landets viktigste leverandører av avløpsrør i plast: Norsk Wavin AS, Pipelife Norge AS, Geberit AS, Hallingplast AS og Purus Joti.

Spørsmålet vi stilte var rett og slett: «Har du hørt om Plumbo noen gang har skadet plastrørene deres?».

Svaret var det samme fra alle leverandørene: Ingen av dem hadde hverken hørt eller fått innrapportert skader på avløpsrør, som var forårsaket av Plumbo. Her kan du se nærmere på hva de svarte:

Petter1_Wavin Markedssjef Petter Lieth, Norsk Wavin AS:

– Plumbo har aldri skadet plastrørene våre

– Nå har jeg vært markedssjef for VVS-produktene våre siden 2004, og jeg har aldri hørt at Plumbo har skadet plastrørene våre, sier Petter Lieth. – Syv av ti rørleggere benytter våre rør, og vi ville garantert blitt informert dersom slike skader hadde oppstått.

Plumbo har ikke vært innblandet i én eneste reklamasjon

– Det hender jo at det oppstår skader på rør, og i forbindelse med avdekking av erstatningsansvaret mottar vi av og til oppfinnsomme forklaringer på hvorfor røret er blitt ødelagt, smiler han. – Men til nå har vi ikke fått én eneste reklamasjon hvor Plumbo er innblandet.

Ingen problemer med Plumbo i resten av Norden, heller

– For sikkerhets skyld kontaktet jeg både produktledelsen i Danmark og laboratoriet vårt i Norge, fortsetter han. – Dit sender vi rørdeler som vi har fått reklamasjoner på. Ikke de heller har hørt om problemer av denne typen, hverken fra Norge eller resten av Norden. Og dette gjelder både for rørene våre som er av polypropylen og pakningene i TPE-materiale.

– Men det vi har hørt, er at det har oppstått tilfeller med forsteining i avløpet etter feil bruk av Plumbo pulver. Da kan det oppstå varmeutvikling som gjør avløpsrøret mykt. Men vi har aldri opplevd at dette har forårsaket ødelagte rør eller lekkasjer, fastslår Petter Lieth.

Bård_1_PipelifeProduktsjef Bård Moen, Pipelife Norge AS:

 

– Aldri fått spørsmål om Plumbo

– Nei, jeg kjenner ikke til at Plumbo har skadet rørene våre, opplyser Bård Moen. – Ingen byggherrer har heller noengang spurt meg om Plumbo er skadelig. Dette til tross for at de er raske til sende oss forespørsler hvis de er usikre på om rørene våre tåler kjemikaliene som skal gå gjennom avløpssystemet deres. Vi får ofte spørsmål om rørene våre tåler industrielle rengjøringsmidler, konsentrater; ja kort sagt, alle kjemikalier mellom himmel og jord. Men som sagt: Jeg har aldri fått noen slik forespørsel vedrørende Plumbo.

Rørene tåler også forsteinet Plumbo

– Jeg har derimot hørt om at Plumbo har forårsaket forsteining i avløpsrør, sier han. – Men dette er, etter hva jeg vet, forårsaket av feil bruk. At Plumbo’en ikke er blitt skylt ut godt nok etterpå. Avløpsrørene våre til bruk innomhus er i polypropylen, og de er veldig varmebestandige og vil tåle forsteininger av Plumbo.

– Det finnes folk i bransjen vår som er raske til ringe og reklamere når de mistenker at rørene våre har medført skade eller ikke holder mål.  Men jeg har aldri mottatt klage på at rørene våre ikke tåler Plumbo, forsikrer Bård Moen.

Bjørn_Arve1_Geberit Adm. dir. Bjørn Arve Sømhovd, Geberit AS:

 

– Vi har ingen negative opplevelser med Plumbo

– I forkant av dette møtet snakket jeg både med produktsjefene våre og noen av dem med lengst fartstid her i Geberit, forteller Bjørn Arve Sømhovd. – Ingen av oss har hørt om negative opplevelser med Plumbo i forbindelse med avløpsrørene våre.

– Jeg tok også dette opp med en rørleggermester som har mange år på baken i bransjen, fortsetter han. – Heller ikke han har opplevd noen episoder hvor Plumbo har forvoldt skade på avløpsrør i plast.

Har brukt Plumbo på renovasjonsprosjekter

Sømhovd opplyser at han for 20 år siden deltok i et stort renovasjonsprosjekt hos Norges Rederiforbund.

– Der brukte vi faktisk Plumbo til å rense opp i avløpsrørene i bygningen, sier han. – Der var riktignok slukene av støpejern, og det er jo gjerne der det tetter seg. Men uansett: Vi benyttet Plumbo, og hadde intet trøbbel med det.

– Det hadde vi heller ikke i en boliggård på Tøyen i Oslo, tilføyer Sømhovd. – Her var Geberit avløpsrør i plast blitt støpt inn i veggene en gang på 60-tallet. Også der renset vi rørene med Plumbo, og det gikk utmerket.

– Så på grunnlag av min egen erfaring og de tilbakemeldingene jeg har fått, ser jeg ingen grunn til at Plumbo skal kunne skade plastrørene våre, konkluderer Bjørn Arve Sømhovd.

Steinar_Hallingplastjpg Daglig leder Steinar Tragethon, Hallingplast AS:

– Aldri hørt om skader forårsaket av Plumbo

– Jeg har jobbet på Hallingplast siden 1981, og i løpet denne tiden har jeg aldri fått melding om skade på rørene våre på grunn av Plumbo, opplyser Steinar Tragethon. – Det skal heller ikke være mulig, fordi rørene våre er av polypropylen og er ikke kjemiske løselig på noen måte.

– Når det er brukt for lite vann og Plumbo har forsteinet seg, kan det utvikle seg varme. Men rørene våre tåler 110°C, og forsteinet Plumbo kommer neppe opp i så høy temperatur. I alle fall har ikke vi fått innrapportert skader forårsaket av Plumbo i den forbindelse heller, forsikrer Steinar Tragethon.

 

Adm. dir. Jan Gøransson i Purus Joti AS:

– Plumbo kan ikke skade våre produkter

Vi når en travel opptatt Jan Gøransson på mobil. Han ønsker egentlig ikke å bli intervjuet, men uttaler likevel:

– Jeg har ingen problemer med å si at jeg aldri har hørt at Plumbo har skadet våre plastsluk. Det kan du gjerne sitere meg på, fremholder han. – Og ikke skal Plumbo kunne forårsake skader på dem heller. Vi bruker nemlig en type termoplast som ikke blir skadet av noe som helst løsningsmiddel.