Tips til et renere bad

Vi gir i en egen artikkel tre tips om hvordan du kan holde badet rent mellom hver «skikkelige» vask, gjennom noen enkle grep som tar et par-tre minutter. Du finner denne artikkelen her.

Men la oss først avlive myten om hva som er hovedutfordringen ved rengjøring av dusjen og andre flater på badet.

95% av norske bad har IKKE problemer med kalk!

Mange har blitt fortalt at hovedproblemet ved rengjøring av dusjen og badet er kalk, og at man derfor skal bruke sure rengjøringsmidler, sitronsyre eller eddik for å løse opp kalken. Dette er helt feil. 90% av norske husholdninger får vann fra vannverk som bruker overflatevann, det vil si vann fra elver og innsjøer og tilsig. Overflatevann er bløtt vann og inneholder lite kalsium/salter, og da får man ikke kalk.

Kalk er et problem noen steder man har grunnvann, OG at det samtidig er kalkrik berggrunn. Slik berggrunn har vi kun i Nord-Norge og deler av Østlandet.  Hvis du vil vite mer om norsk vann og kalk, kan du lese Norges Geologiske Undersøkelse sine beskrivelser om dette her. Fakta er at i 95% av norske husholdninger er det ikke kalk som gir utfordringer på dusjvegger, fuger og vasker. Andelen av hytter som opplever kalkproblemer vil være noe høyere, pga. større andel har grunnvann som vannkilde.

Fem tips for rengjøring av bad

1. Rengjøring av dusjkabinett – hvordan vaske dusjen?

Du kan få våre tips om hvordan holde dusjen ren i det daglige her. Ved å følge tipset her gjør du en enkel og kjapp rengjøring før du ser at det blir skittent, og periodevis «hovedrengjøring» av dusjen blir mye enklere.

Gjør man ingen form for rengjøring i det daglige, vil det bygge seg opp vannmerker og et lag av smuss, fett, såperester, hudrester og humus i dusj og badekar. I tillegg oppstår det lett mugg, og man kan se spor av svartsopp spesielt på fuger og silikon.

Dusjen bør rengjøres med produkter som er utviklet for norske bad. De fleste baderomsprodukter er utviklet for markeder med hardt vann og kalk. Plumbo Bad & Dusjrens er et pH nøytralt sprayprodukt som løser opp vannmerker, fett, humus og såperester. I tillegg hindrer det oppbygging av sopp, og også kalk der det er et problem.

Spray produktet på dusjvegger og gulv. Hvis du har dårlig ventilert bad, eller står inni dusjen kan det være ubehagelig å spraye. Spray da godt på en klut og vask med denne.
Husk også armaturer og dusjhodet – det blir en skikkelig bakteriebombe hvis det ikke blir rengjort. Og har du hardt vann vil det bygge seg opp kalk på dusjhodet.

Bruk en svamp eller mikrofiberklut, og skyll av med kaldt vann etterpå. Avslutt med nal.

Naturent Spraykonsentrat Baderom er et produkt som også kan brukes på baderom der kalk er hovedproblemet, siden det inneholder bl.a. mye sitronsyre.

2. Rengjøring av sluket i dusjen

Hvis slukene holdes rene går avløpet sjelden tett. Det kreves hyppig rengjøring av sluket, helst minimum månedlig. Les mer om hvordan du rengjør sluket her.

3. Hvordan vaske flisene på badet

Fliser av kalk- og naturstein skal rengjøres med pH nøytrale rengjøringsprodukter. Det finnes mange spesialmidler for fliser. Plumbo har flere rengjøringsprodukter for baderom som er pH nøytrale. Plumbo Bad & Dusjrens kan brukes på alle typer fliser hvis det kreves grundig rengjøring. For enklere rengjøring gir Plumbo WC, Vask og Speilglans og Plumbo Universal Pluss skinnende overflater uten skjolder eller belegg. Raskt og enkelt, spray på og tørk av!

Rengjøring av fliser på badet med gul vaskeklut. Foto
Bruk nal og klut daglig på fliser i dusjen.

4. Hvordan vaske speil, vask og armaturer

I og rundt vasken, på speil og armaturer, blir det nærmest daglig såpeflekker og vannmerker, og kanskje litt sminke og tannkrem. Det beste er å bruke et minutt daglig på å holde dette rent, se hvordan det gjøres her. Selv om dette har fått festet seg, vil riktig rengjøringsmiddel enkelt fjerne dette.

Plumbo WC, Vask & Speilglans er som navnet sier utviklet for akkurat dette formålet. Dette er et spray på – tørk av produkt, som ikke etterlater skjolder

5. Hygienisk rengjøring av dusj og baderom

Badet er husets bakteriebombe. I tillegg vil mange oppleve mugg og sopp enkelte steder, spesielt på fuger i dusjen. Mange bruker klor for å få bukt med dette. Klor har mange ulemper. Det gir alvorlige etseskader på hud og øyne, det er meget giftig for liv i vann, og skader og bleker overflater.

Plumbo Hygienisk Rengjøring er et produkt som egentlig gjør det samme som klor, uten alle ulempene. Alt som tåler vann, tåler Plumbo Hygienisk Rengjøring. Dette er produktet som fjerner det som vanlige rengjøringsmidler ikke tar, som bakterier, virus, sopp, mugg, jordslag og dårlig lukt.

Bruk heller denne type produkter for å unngå sopp og bakterier i dusjen og på dusjforhenget, og for å fjerne bakterier der de oftest kommer på badet: Dusjhodet, spyleknappen på toalettet, kraner/armaturer, dørhåndtak – og ikke glem toalettbørsten.

Hvor og hva er problemet?

Vi anbefaler