1. Smør og fett

Det er ikke ett fett hva du heller i vasken. Rester av smør, stekefett, oljer og annet er ikke rørenes beste venner. Det kan hjelpe å skylle med varmt vann, men før eller siden vil fettet stivne – ofte blandet med litt matrester og annet. Da bygger deg seg opp propper og røret går tett

Bruk kjøkkenpapir for å tørke bort fett og rester fra gryter og panner før de går i oppvasken.

Dame som heller ut fett fra stekepanne i melkekartong i vasken på kjøkkenet.
Hell ut fett i en melkekartong så slipper du tette avløp.

2. Kaffegrut

Kaffegrut blander seg med fett og danner propper. Et tips er å legge kjøkkenpapir over sluket i vasken før du heller ut kafferester fra kaffekanner. Da renner kaffen ned i sluket, og du kan pakke sammen gruten og legge den i den grønne posen for matavfall.

Eller du kan strø kaffegruten ut i blomsterbedet ditt, i pottene for inneplanter – eller i komposten! Kaffegrut er naturlig gjødsel. Det inneholder blant annet fosfor, nitrogen og kalium, og dette gir god næring til planter. Perfekt for roser – nitrogenet og de ulike sporstoffene i kaffegruten gir rosene en naturlig boost de har godt av – spesielt rett etter planting.

Meitemarken elsker kaffegrut! For å få mye meitemark i jorden kan du gjødsle plen og blomsterbed med kaffegrut blandet med vann.

3. Stearin

Det virker egentlig ganske opplagt at man ikke heller stearin i sluket. Men mange skyller lysestaken i varmt vann for å løsne stearinrestene. Stearinen stivner i avløpet og blander seg med annet avfall og blir til klumper.

Hvor og hva er problemet?

Vi anbefaler