Når sluk og avløp er tett kan du som oftest fikse dette selv, enten med en avløpsåpner eller ved å fysisk fjerne det som tetter . Den vanligste årsaken til tette rør er ansamlinger av fett, hår og annet avfall i enten sluket eller i vannlåsen. Hår og avfall i sluket er lett å fjerne. Hvis ikke dette hjelper kan du inspisere vannlåsen. Denne finner du vanligvis under vasken eller i sluket i dusjen eller badekaret.
Mange foretrekker å bruke en avløpsåpner for å åpne tette rør. Det finnes tre typer:
Disse skal vi gå igjennom, men se gjerne denne videoen også.
De fleste velger å bruke kjemiske avløpsåpnere. Dette er effektive produkter som gjennom en kjemisk reaksjon løser opp proppene som tetter rørene. Slike avløpsåpnere finnes enten som pulver, pulverflak, eller i flytende form.
Produkter som Plumbo Pulver er de mest hurtigvirkende og effektive, men de krever at man er svært nøye med å følge bruksanvisningen. Ikke bare er det etsende produkter som gir en kjemisk reaksjon, men siden det er pulver så kan det klumpe seg og bli hardt om du bare heller det i vasken og glemmer å skylle skikkelig i etterkant.
Plumbo anbefaler at pulverbaserte produkter hovedsakelig bør brukes i kjøkkenvasken.
De flytende produktene er enten tyntflytende, eller tyktflytende gel. Tyktflytende gel har mange fordeler, fordi den synker mer konsentrert ned til proppen uten å blande seg med vann. Den mest brukte flytende gel avløpsåpner er Plumbo Heavy Gel. Denne er ekstra effektiv på tette rør fra dusj, badekar og vask på badet, og kan også brukes på kjøkkenet og i toalettet.
Tyntflytende produkter som Plumbo Flytende Ekstra Tung, inneholder ekstra mye virkestoffer som effektivt bryter ned fett. Den er derfor spesielt godt egnet på tett rør på kjøkkenet. Plumbo sin Håroppløser er tyntflytende produkt spesielt beregnet på baderom.
Rørleggere anbefaler at du bruker flytende produkter, fordi det ikke får samme konsekvenser om du ikke følger bruksanvisningen til punkt og prikke. Men dette er like etsende produkter, så bruksanvisningen må følges!
Dette er sterke og etsende produkter, så følg derfor bruksanvisningen og oppbevar produktet trygt. Les bruksanvisningen og bruk verneutstyr som hansker og briller.
Noen rørleggere sier at pulverbaserte avløpsåpnere kan ødelegge plastrør. Dette er en myte som oppstod for mange år siden da man en kort periode brukte myke, lavkvalitets ABS rør. Den kjemiske reaksjonen pulveret har med organisk materiale utløser varme, og de myke ABS plastrørene tålte ikke dette, og heller ingen andre kjemikalier. Det problemet eksisterer ikke i dag. Alle standard avløpsrør i plast tåler alle kjemiske avløpsåpnere.
Fordelen med biologiske produkter i avløpet er at de ikke er etsende, og er skånsomme for både brukeren, avløpet og miljøet. Ulempen er at disse trenger mye lenger virketid enn de kjemiske produktene. Mange mener derfor at de egner seg best til preventiv bruk, for å hindre at rør går helt tett.
Typiske tegn på at det er fare for tette rør er at vannet renner saktere, det kommer ubehagelig lukt fra sluket eller klukkelyder. Da vil biologiske produkter være et veldig bra alternativ.
Naturent™ Biologisk Avløpsrens er foreløpig de eneste biologiske avløpsrenserne på det norske markedet. De inneholder biologiske ingredienser av naturlig opprinnelse.
Aktivstoffene i Naturent er tre ulike enzymer, og «gode bakterier» som både fjerner vond lukt, og effektivt bryter ned fett, såpe, matrester, tannkrem og annet kosmetisk og organisk avfall. Den kan brukes i alle sluk og avløp – også alle typer av toaletter, og bryter ned ekskrementer, toalettpapir og annen cellulose.
Generelt vil biologiske produkter være mest effektive på avløp fra kjøkken og alle typer toaletter, men kan også brukes i avløp fra badet. De eliminerer effektivt vond lukt fra sluket.
Det mest brukte mekaniske hjelpemiddelet for å åpne tette rør er ulike avløpspumper og sugekopper. Mange bruker også ulike renseverktøy som stakefjær. Det finnes også spyleslanger og tilbehør til høytrykksspylere som kan løse problemet, men dette fungerer best som vedlikeholdsprodukt, og ikke når røret er helt tett.
VVS Mester har en god steg for steg oversikt med bilder som viser hvordan du renser et avløp med sugekopp.